lusteri, sijalice, elektro materijal, srafovi, zardinjere, vrata, htz oprema

Recept nedelje - 'Posna sarma ' i 'Žerbo pita '

10.03.2012.

Posna sarma
Sastojci: 500 grama kočanskog pirinča, 2 srednje glavice crnog luka, 200 grama pečenog semena bundeve, 2 srednje šargarepe, listovi kiselog kupusa, začin, biber, aleva paprika, ulje, 3-4 lista lovora
Način pripreme: Na ulju izdinstati sitno seckan crni luk. Dodati i narendanu (najsitnije) šargarepu. Kad je i šargarepa gotova, sipati 100 grama mlevenih semenki bundeve i 100 grama seckanih. Dodati i pirinač da se zacakli na ulju. Začiniti alevom paprikom, biberom i začinom. Treba biti obazriv sa začinom, zbog toga što je kiseli kupus slan. U posudu u kojoj će se kuvati sarma na dno staviti ulje i 2-3 kašičice aleve paprike. Dno obložiti oštećenim liskama. Zatim uzimati očišćene listove kiselog kupusa, na svaku stavljati po jednu kašičicu fila i uvijati sarme. Posne sarme su lepše ako su manje, pa se zato, ako su listovi kiselog kupusa veliki, mogu i preseći. Kada se uviju sarme, ređati ih u lonac u kome će se kuvati. Između stavljati lorber i pomalo aleve paprike. Poslednji red prekriti listovima kupusa. U posudu u kojoj je bio fil staviti šoljicu ulja i vode da zavri. Tako vrelim prelivom zaliti sarmu, lonac poklopiti i na tihoj vatri krčkati bar tri sata. Ovako pripremljena sarma lepa je i topla, a može da se služi i hladna.

Žerbo pita
Sastojci: Kore - 250 grama margarina, 4 žumanca, 2 dl mleka, prstohvat soli, 600 grama brašna, 1 prašak za pecivo
Fil: 4 belanca, 250 grama šećera, 250 grama mlevenih oraha, rendana kora 1 limuna
Glazura: 3 štangle čokolade, 4 kašike šećera, 3 kašike mleka, 50 grama margarina
Način pripreme: U brašno sipati prstohvat soli i prašak za pecivo. Dobro promešati varjačom. Zatim u brašno utrljati margarin, dobiju se kao mrvice. Napraviti rupu u sredini, u nju staviti žumanca, pa testo zamesiti sa mlekom. Masu podeliti na 4 loptice. Napraviti fil tako što se belanca umute u čvrst šne sa šećerom. Doda se nastrugana kora limuna i mleveni orasi. To lagano umešati varjačom. Dobijene loptice razvijati oklagijom na veličinu pleha (30x20 cm) jednu po jednu. Svaku koru premazati filom, osim poslednje. Tri kore se premazuju filom, a poslednja, četvrta ne. Peći na 220 stepeni pola sata. Kada se pita ohladi, staviti glazuru od čokolade koja se pravi na sledeći način; u posudu staviti čokoladu, šećer, mleko i margarin, pa na laganoj vatri kuvati dok se ne dobije fina žitka masa. Tom glazurom preliti pitu i kada se stegne, seći na parčad.

Komentari:


Poslovni registar, pretraga firmi, imenik

Najnovije vesti:

Blogosfera, blogovi, Srbija

Izdvojene vesti:

Aroma kafa
Pretraga
Kursna lista
Reklame
prolece, arilje

panda, kineska robna kuca

salon frajle

ElektroSelenca Sombor, Bela Tehnika

Bata Sombor, ugalj, drva, prevoz

Fotografija dana» Sve galerije...

Društvene mreže
Najnovije vesti» Sve vesti...
Sutra promocija kandidata Nove demokratske stranke Lider 'melje' po navici, važan trijumf u borbi za prvoligašku vizu Peruničić sutra u poseti Apatinu Igraj fudbal - budi srećan Predstave u Apatinu redovno rasprodate
frizerski salon

frizerski kozmeticki salon