lusteri, sijalice, elektro materijal, srafovi, zardinjere, vrata, htz oprema
javni radovi, nacionalna sluzba za zaposljavanje, sombor, apatin, kula, odzaci

Biće posla – na javnim radovima

12.03.2012.

Posao, makar privremen, s proleća čeka oko 6.000 nezaposlenih sa biroa, kada počne sezona javnih radova.

Oni koji budu izabrani imaće priliku da u narednih pola godine zarađuju najmanje 20.000 dinara mesečno. To je ujedno i najmanja suma i ona pripada radnicima sa prvim i drugim stepenom stručne spreme.

Oni sa trećim i četvrtim stepenom mogu da zarađuju 22.000 dinara, oni sa petim i šestim 23.000 dinara, a osobe sa sedmim stepenom 24.000 dinara mesečno. Ovo su iznosi neto zarada i uplaćuju se na račun poslodavaca, s tim da su uvećani za poreze i doprinose.

POSLA ZA 2.500 INVALIDA

Kod javnih radova namenjenih osobama sa invaliditetom, osobama koje se angažuju na poslovima asistencije isplaćuje se 22.000 dinara, bez obzira na stepen stručne spreme. U NSZ dodaju da se u ovoj godini planira upošljavanje 2.500 osoba sa invaliditetom i personalnih asistenata.

Osim za plate, NSZ pokriva i troškove prevoza u visini od 1.500 dinara po osobi za svaki mesec angažovanja, kao i troškove sprovođenja javnih radova i eventualne troškove obuke u jednokratnom iznosu do 50.000 dinara.

"Javni radovi namenjeni su zapošljavanju najugroženijih kategorija osoba koje se nalaze na birou. Tu, pored nekvalifikovanih radnika, spadaju i Romi, socijalno najugroženije stanovništvo, izbeglice i raseljeni, dugoročno nezaposleni, osobe sa invaliditetom, stariji od 45 godina...", objašnjava Srđan Andrijanić, iz NSZ.

U ovoj službi prognoziraju da bi svi javni radovi trebalo da počnu u drugoj polovini aprila i početkom maja. Do tada nezaposleni sa biroa imaju vremena da se prijave u svojoj filijali.

A na talonu je najviše ponuda u vezi sa socijalnim, humanitarnim i kulturnim delatnostima, pa bi oni koji dobiju posao pružali pomoć starim i ugroženim osobama, sređivali bi arhive, depoe, biblioteke, radili sanaciji divljih deponija, uređivanju obala, javnih površina i parkova, ali i izgradnji puteva, uređivanju vodovodnih i kanalizacionih mreža, sanaciji mostova...

"Da bi se uključili u javne radove, nezaposleni moraju prvo da se obrate svojim savetnicima u službi za zapošljavanje, a oni će, na osnovu zahteva izvođača javnih radova, odabrati odgovarajuće kandidate i predložiti ih poslodavcu", objašnjavaju u NSZ.

Da neće biti slab odziv, u NSZ zaključuju na osnovu prošlogodišnjih pokazatelja. U 2011. odobrena su 434 projekta za javne radove i kroz njih se uposlilo 5.211 ljudi sa biroa, a najviše po nerazvijenim opštinama.

NSZ je u prošloj godini odobrila i 112 projekata u okviru javnih radova namenjenih osobama sa invaliditetom, na kojima je posao dobilo 756 osoba sa hendikepom, i to uglavnom na uređenju zelenih površina, sređivanju arhiva, izradi sajtova ili umetnina.

Izvor: B92

Komentari:


Poslovni registar, pretraga firmi, imenik

Najnovije vesti:

Blogosfera, blogovi, Srbija

Izdvojene vesti:

Novogodisnje cestitke
Pretraga
Kursna lista
Reklame
prolece, arilje

panda, kineska robna kuca

salon frajle

ElektroSelenca Sombor, Bela Tehnika

Bata Sombor, ugalj, drva, prevoz

Fotografija dana» Sve galerije...

Društvene mreže
Najnovije vesti» Sve vesti...
Sutra promocija kandidata Nove demokratske stranke Lider 'melje' po navici, važan trijumf u borbi za prvoligašku vizu Peruničić sutra u poseti Apatinu Igraj fudbal - budi srećan Predstave u Apatinu redovno rasprodate
frizerski salon

frizerski kozmeticki salon