lusteri, sijalice, elektro materijal, srafovi, zardinjere, vrata, htz oprema
poljoprivreda, setva kukuruza

Poljoprivrednici se spremaju za setvu kukuruza

12.03.2012.

Kukuruz bi trebalo da zauzme oko 1,3 miliona hektara. Troškovi po hektaru oko 80.000 dinara. Uz gorivo, skuplje i đubrivo.

NAŠA najzastupljenija žitarica - kukuruz, ovog proleća bi, kako procenjuju stručnjaci, trebalo da zauzme oko 1,3 miliona hektara. Pred najvažniji prolećni posao poljoprivrednici još uvek "sastavljaju" svoje troškovnike, i preračunavaju kako da setvu obave što kvalitetnije i jeftinije. To, kako procenjuju, neće biti jednostavno. Cene osnovnih repromaterijala su, naime, daleko više nego lani.

Za tonu mineralnog đubriva, ističu ratari, mora da izdvoji gotovo dve hiljade dinara više nego prošlog proleća, a i cena goriva je takođe znatno povećana.

- Nije lako, ali, da se ne nadamo nečem boljem, ne bi ni ulazili u posao - kaže Milorad Orihan, iz Kucure, koji se ovih dana priprema za nabavku semena, mineralnog đubriva i goriva, za setvu kukuruza na 20 jutara. - Nažalost, nemam dovoljno gotovine da tako platim đubrivo i seme, pa me očekuje uzimanje "na paritet" ili, na neki kredit. Kako god, to neće biti povoljno, tim pre što je đubrivo poskupelo, a i dizel gorivo, bez kog nema nikakvih radova, sad je gotovo 150 dinara.

Stipan Šarčević, iz Starog Žednika, takođe još uvek preračunava i planira kako da isfinansira setvu kukuruza na 250 jutara.

- Šta da vam kažem, još uvek čekam, nisam počeo sa nabavkama - objašnjava Šarčević. - Setva će, u svakom slučaju, biti znatno skuplja nego lani, pošto smo đubrivo plaćali 40.000 dinara, a sada mu je cena oko 65.000 po toni, tako da je gotovo 60 odsto skuplje. Gorivu je cena nedavno povećana. Prošle godine, koštalo je oko 100 dinara, a sada je skoro 150 dinara po litru.

Kalkulacije stručnjaka pokazuju da bi troškovi za uzgoj kukuruza na jednom hektaru, od oranja, pa sve do branja, trebalo da budu oko 80.000 dinara. Od ovih 80.000 dinara, najveći deo, oko 50 odsto, ide na troškove mašinske obrade, od oranja, preko prevoza i širenja mineralnog đubriva, zatvaranja brazda tanjiračom, setvospremanja, setve, valjanja, prskanja, kombajniranja, i na kraju, prevoza u silos. Preostalih 40.000 dinara, utroši se na repromaterijal, odnosno, na đubrivo, sredstva za zaštitu i seme.

Prema ovoj kalkulaciji, sa prosečnim rodom od šest tona, ratari bi morali da za kukuruz dobiju 13,5 dinara po kilogramu, da bi bili na nuli. Ako bi se računala i akumulacija, odnosno, zarada od 1,5 dinara, cena bi morala da bude najmanje 15 dinara. Ali, kolika će biti kad pristigne rod - to je ovde uvek nepoznanica.

Izvor: Novosti.rs

Komentari:


Poslovni registar, pretraga firmi, imenik

Najnovije vesti:

Blogosfera, blogovi, Srbija

Izdvojene vesti:

Vanilla
Pretraga
Kursna lista
Reklame
prolece, arilje

panda, kineska robna kuca

salon frajle

ElektroSelenca Sombor, Bela Tehnika

Bata Sombor, ugalj, drva, prevoz

Fotografija dana» Sve galerije...

Društvene mreže
Najnovije vesti» Sve vesti...
Sutra promocija kandidata Nove demokratske stranke Lider 'melje' po navici, važan trijumf u borbi za prvoligašku vizu Peruničić sutra u poseti Apatinu Igraj fudbal - budi srećan Predstave u Apatinu redovno rasprodate
frizerski salon

frizerski kozmeticki salon