lusteri, sijalice, elektro materijal, srafovi, zardinjere, vrata, htz oprema

Danas se slave Blagovesti i Vrbica

07.04.2012.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas slavi praznik Blagovesti, jedan od 12 najvećih hrišćanskih praznika. Ovaj praznik je u znak sećanja na "blagu vest" - kada je, po crkvenom učenju, arhanđel Gavrilo objavio Bogorodici da je Duh Sveti nju odabrao da bude majka Isusu Hristu. Smatra se da od Blagovesti počinje setva jarih žita. Takođe se veruje da je taj dan srećan za kalemljenje voća. Nekada se narod u selima bojao zime sve dok ovaj dan ne prođe.
Crkva danas slavi i Lazarevu subotu ili Vrbicu, pripremajući se, u poslednjoj sedmici posta, za najveći praznik - Uskrs. Praznik je nazvan Lazareva subota, jer se smatra da je tog dana Isus vaskrsao Lazara iz groba. Vrbica je uvek subotom, dan uoči praznika Cveti koji je nedelju dana pred Uskrs.
Na Lazarevu subotu običaj je da se nose grančice vrbe i time simbolično predstavlja svečani Hristov ulazak u Jerusalim, gde su ga dočekali poštovaoci i sledbenici.

Komentari:


Poslovni registar, pretraga firmi, imenik

Najnovije vesti:

Blogosfera, blogovi, Srbija

Izdvojene vesti:

Aroma kafa
Pretraga
Kursna lista
Reklame
prolece, arilje

panda, kineska robna kuca

salon frajle

ElektroSelenca Sombor, Bela Tehnika

Bata Sombor, ugalj, drva, prevoz

Fotografija dana» Sve galerije...

Društvene mreže
Najnovije vesti» Sve vesti...
Sutra promocija kandidata Nove demokratske stranke Lider 'melje' po navici, važan trijumf u borbi za prvoligašku vizu Peruničić sutra u poseti Apatinu Igraj fudbal - budi srećan Predstave u Apatinu redovno rasprodate
frizerski salon

frizerski kozmeticki salon