|
09.02.2013.
Italijanski rigatoni
Potrebni sastojci:
1 velika glavica crnog luka
3 cena belog luka
7 parceta tanko secene dimljene pecenice
4 kašike maslinovog ulja
biber
so
300 g paradajz pelata
1 kašicica šecera
200 ml pavlake za kuvanje
250 g rigatona
3-4 lista svežeg bosiljka
Crni luk iseckati na rebarca, a zatim ga malo propržiti na maslinovom ulju. Kada je luk napola pržen, dodati na kockice iseckane listiće pečenice i izgnječene čenove belog luka. Luk i pečenicu propržite na malo maslinovog ulja.
Na srednjoj vatri mešati dok sve lepo ne porumeni, odnosno sve bude izgledalo kao da je karamelizovano. Zatim dodato sasvim malo soli i bibera po ukusu. Pržite dok ne porumeni.
Sada dodati paradajz pelat i dobro promešati. Vatru malo smanjiti i uz povremeno mesanje krckati dok sva suvišna tecnost iz paradajza ne ispari. U paradajz pelat je poželjno dodati i kašicicu šecera koji ce maskirati kiselu notu paradajza, a samom sosu doprineti u lepšem ukusu. Dodajte pelat i kuvajte uz povremeno mešanje.
Nakon ovog koraka, vreme je da se skuvaju rigatoni. Kuvate ih onoliko dugo koliko piše na kutiji, u posoljenoj vodi kojoj smo dodali malo maslinovog ulja.
Dok se sos krčka i rigatoni kuvaju, treba pripremiti pavlaku. Pavlaku za kuvanje obično svi sipaju direktno u jelo. Nama je potrebno da dobijemo što kremastiji sos, a da bismo to postigli poželjno je malo ulupati pavlaku. Ne treba mnogo posla, samo pavlaku za kuvanje sipajte u dublju posudicu i žicom za mucenje samo par minuta mutite kako bi malo vazduha ušlo u pavlaku.
Kada se je sos potpuno ukrčkao, treba mu dodati pavlaku. U skuvani sos dodajte pavlaku,lagano mešajte da se sos i pavlaka sjedine. Mešati vrlo lagano kako bi od pavlake i konacan sos postao vazdušast. Negde na pola sjedinjavanja pavlake sa paradajzom, u sos dodati kuvane rigatone koji se prethodno dobro oscede. Nastaviti lagano mešanje na tihoj vatri dok sve sve lepo ne sjedini. Dodajte kuvane rigatone i mešajte dok se ne sjedini.
Na samom kraju dodati sitno seckane listiće bosiljka (možete dodati i osušeni bosiljak ako trenutno nemate svež).
Vanila kapkejks
Potrebni sastojci:
140 g brašna
½ kašicice praška za pecivo
prsohvat soli
60 ml mleka
2 kašike ekstrakta vanile
60 g maslaca
3 cela jaja
3 žumanca
220 g šecera
Preliv:
100 ml vode
100 ml mleka
50 g šecera
Fil:
400 ml mleka
1 burbon vanila puding
70 g šecera
50 g margarina
Rernu zagrejati na 180 °C.
Brašno, prašak za pecivo i so prosejati. Maslac rastopiti sa mlekom i ekstraktom vanile na najslabijoj vatri, a potom ohladiti.
Jaja i žumanca mikserom mutiti sa šecerom na najvećoj brzini oko 5 minuta, dok se ne dobije penasta gusta masa.
Brašno ručno umešati u smesu od jaja. Dodati maslac rastopljen u mleku i kratko promešati.
Kalup za mafine obložiti papirnim korpicama. U slucaju da nemate korpice, svaki kalup posebno lepo namažite margarinom koji je prethodno boravio na sobnoj temperaturi, a zatim svaki kalup blago posuti brašnom. Smesu sipati do 2/3 kalupa (smesa je dovoljna za 12 mafina). Kalup ubaciti u već zagrejanu rernu i peći oko 30 minuta.
Za to vreme pripremiti preliv i fil.
Preliv: Vodu, mleko i šecer istopiti na vatri, a potom ohladiti. Pečene mafine odmah izvaditi iz kalupa i preliti ohladenim sirupom, vodeći računa da svi mafini budu podjednako preliveni. Mafine dobro ohladiti pre filovanja.
Fil: Od ukupne količine mleka odvojiti 100 ml i umešati sa pudingom. Ostatak mleka staviti sa šecerom da provri. U ključalo mleko sipati puding, kuvati par minuta i ohladiti. Ohlađeni puding umutiti sa omekšalim margarinom. Ovim filom premazati ohlađene mafine i ukrasiti po želji.
|