lusteri, sijalice, elektro materijal, srafovi, zardinjere, vrata, htz oprema

Recept nedelje- 'Italijanski rigatoni' i 'Vanila korpice'

09.02.2013.

Italijanski rigatoni

Potrebni sastojci:

1 velika glavica crnog luka
3 cena belog luka
7 parceta tanko secene dimljene pecenice
4 kašike maslinovog ulja
biber
so
300 g paradajz pelata
1 kašicica šecera
200 ml pavlake za kuvanje
250 g rigatona
3-4 lista svežeg bosiljka

Crni luk iseckati na rebarca, a zatim ga malo propržiti na maslinovom ulju. Kada je luk napola pržen, dodati na kockice iseckane listiće pečenice i izgnječene čenove belog luka. Luk i pečenicu propržite na malo maslinovog ulja.

Na srednjoj vatri mešati dok sve lepo ne porumeni, odnosno sve bude izgledalo kao da je karamelizovano. Zatim dodato sasvim malo soli i bibera po ukusu. Pržite dok ne porumeni.

Sada dodati paradajz pelat i dobro promešati. Vatru malo smanjiti i uz povremeno mesanje krckati dok sva suvišna tecnost iz paradajza ne ispari. U paradajz pelat je poželjno dodati i kašicicu šecera koji ce maskirati kiselu notu paradajza, a samom sosu doprineti u lepšem ukusu. Dodajte pelat i kuvajte uz povremeno mešanje.

Nakon ovog koraka, vreme je da se skuvaju rigatoni. Kuvate ih onoliko dugo koliko piše na kutiji, u posoljenoj vodi kojoj smo dodali malo maslinovog ulja.
Dok se sos krčka i rigatoni kuvaju, treba pripremiti pavlaku. Pavlaku za kuvanje obično svi sipaju direktno u jelo. Nama je potrebno da dobijemo što kremastiji sos, a da bismo to postigli poželjno je malo ulupati pavlaku. Ne treba mnogo posla, samo pavlaku za kuvanje sipajte u dublju posudicu i žicom za mucenje samo par minuta mutite kako bi malo vazduha ušlo u pavlaku.

Kada se je sos potpuno ukrčkao, treba mu dodati pavlaku. U skuvani sos dodajte pavlaku,lagano mešajte da se sos i pavlaka sjedine. Mešati vrlo lagano kako bi od pavlake i konacan sos postao vazdušast. Negde na pola sjedinjavanja pavlake sa paradajzom, u sos dodati kuvane rigatone koji se prethodno dobro oscede. Nastaviti lagano mešanje na tihoj vatri dok sve sve lepo ne sjedini. Dodajte kuvane rigatone i mešajte dok se ne sjedini.

Na samom kraju dodati sitno seckane listiće bosiljka (možete dodati i osušeni bosiljak ako trenutno nemate svež).

Vanila kapkejks

Potrebni sastojci:

140 g brašna
½ kašicice praška za pecivo
prsohvat soli
60 ml mleka
2 kašike ekstrakta vanile
60 g maslaca
3 cela jaja
3 žumanca
220 g šecera

Preliv:
100 ml vode
100 ml mleka
50 g šecera

Fil:

400 ml mleka
1 burbon vanila puding
70 g šecera
50 g margarina
 
Rernu zagrejati na 180 °C.

Brašno, prašak za pecivo i so prosejati.  Maslac rastopiti sa mlekom i ekstraktom vanile na najslabijoj vatri, a potom ohladiti.

Jaja i žumanca mikserom mutiti sa šecerom na najvećoj brzini oko 5 minuta, dok se ne dobije penasta gusta masa.

Brašno ručno umešati u smesu od jaja. Dodati maslac rastopljen u mleku i kratko promešati.

Kalup za mafine obložiti papirnim korpicama. U slucaju da nemate korpice, svaki kalup posebno lepo namažite margarinom koji je prethodno boravio na sobnoj temperaturi, a zatim svaki kalup blago posuti brašnom. Smesu sipati do 2/3 kalupa (smesa je dovoljna za 12 mafina). Kalup ubaciti u već zagrejanu rernu i peći oko 30 minuta.

Za to vreme pripremiti preliv i fil.

Preliv:
Vodu, mleko i šecer istopiti na vatri, a potom ohladiti. Pečene mafine odmah izvaditi iz kalupa i preliti ohladenim sirupom, vodeći računa da svi mafini budu podjednako preliveni. Mafine dobro ohladiti pre filovanja.

Fil: Od ukupne količine mleka odvojiti 100 ml i umešati sa pudingom. Ostatak mleka staviti sa šecerom da provri. U ključalo mleko sipati puding, kuvati par minuta i ohladiti. Ohlađeni puding umutiti sa omekšalim margarinom. Ovim filom premazati ohlađene mafine i ukrasiti po želji.

Komentari:


Poslovni registar, pretraga firmi, imenik

Najnovije vesti:

Blogosfera, blogovi, Srbija

Izdvojene vesti:

Novogodisnje cestitke
Pretraga
Kursna lista
Reklame
prolece, arilje

panda, kineska robna kuca

salon frajle

ElektroSelenca Sombor, Bela Tehnika

Bata Sombor, ugalj, drva, prevoz

Fotografija dana» Sve galerije...

Društvene mreže
Najnovije vesti» Sve vesti...
Sutra promocija kandidata Nove demokratske stranke Lider 'melje' po navici, važan trijumf u borbi za prvoligašku vizu Peruničić sutra u poseti Apatinu Igraj fudbal - budi srećan Predstave u Apatinu redovno rasprodate
frizerski salon

frizerski kozmeticki salon