lusteri, sijalice, elektro materijal, srafovi, zardinjere, vrata, htz oprema

Zimske zgode i nezgode u Apatinu

27.01.2014.

Konačno je Apatin zabeleo sneg. Najmlađi se raduju, stari se bune što moraju da čiste sneg. Na šta vas podseća zima u Apatinu? Na sankanje niz bent? Na sate provedene napolju? Na ciku i graju koja je dopirala sa ulica?

Mi smo oduvek bili kreativan narod i kada su u pitanju zimske radosti. Stari su klincima pravili "snake" od džakova punih sena, da cipele ne bi propuštale nosili smo "čarape" od kesa. Da bi sanke brže išle pokušavali smo da svežemo svoje pse da ih vuku, baš kao u filmovima. Najčešće su ti psi bežali a mi bivali ukoreni jer smo ih pustili iz dvorišta.Umorni roditelji nikada nisu odbijali svojoj deci vuču sanki, pa su neki od njih, na kraju vukli celu kolonu klinčadije kroz ulicu. Spuštalo se sankama niz kućne prilaze, i u podrume, bitno da je nizbrdo.
Na bentu je uvek bila gužva, klinci su se raznim tehnikama takmičili ko će doći bliže Dunavu. Najteži deo bio je dovesti sanke opet uzbrdo ali pregura se i to. Ulice su krasili bunkeri, Sneško Belić i anđeli u snegu. Rumeni obrazi i vesela lica, to je bila zima koju pamtimo.Drugu stranu zime primetimo tek kada smo stariji i kada sanke zamenimo automobilom. Državne službe sneg usred zime uvek nekako iznenadi. Seća li se neko prošle zime i snega kada je čitava Vojvodina ostala zatrpana? Od tada niko više ne putuje a da ne pogleda vremensku prognozu.

Nepisano je pravilo u našem gradu da se sneg čisti samo sa glavnih puteva i da se deo tog snega ostavlja na ulazima u male uličice. Ako ste živeli u ulicama poput Partizanske, Vinogradske, Šumske, znate o čemu pričamo. Okolne ulice očišćene a kod vas metar snega. Klinci se raduju a vas boli glava.

Najgora strana zime i snega je sigurno ono što ostaje kada sneg krene da se topi. Ono što je još gore od neočišćenog snega je bljuzgavica. Taj prljavi, vodenasti sneg nikome omiljena pojava, pogotovo ovima u malim uličicama.

Sve je to deo zime i zimskih čarolija. Možemo biti srećni dok još uvek imamo malo snega u januaru, s obzirom na to kako je klima počela da se menja...

Komentari:


Poslovni registar, pretraga firmi, imenik

Najnovije vesti:

Blogosfera, blogovi, Srbija

Izdvojene vesti:

Robna kuca Panda
Pretraga
Kursna lista
Reklame
prolece, arilje

panda, kineska robna kuca

salon frajle

ElektroSelenca Sombor, Bela Tehnika

Bata Sombor, ugalj, drva, prevoz

Fotografija dana» Sve galerije...

Društvene mreže
Najnovije vesti» Sve vesti...
Sutra promocija kandidata Nove demokratske stranke Lider 'melje' po navici, važan trijumf u borbi za prvoligašku vizu Peruničić sutra u poseti Apatinu Igraj fudbal - budi srećan Predstave u Apatinu redovno rasprodate
frizerski salon

frizerski kozmeticki salon