lusteri, sijalice, elektro materijal, srafovi, zardinjere, vrata, htz oprema

Gde su naknade za putne troškove?

21.02.2014.

Dodatak na vest od 22.02.2014. Vest je objavljena 21.02.2014. naknade za 1 mesec putnih troškova je uplaćen 22.02.2014.

Svima nam je kriza odavno zakucala na vrata. U apatinskoj opštini situacija je takođe loša samo je pitanje: da li je baš za sve kriva kriza?

Već neko vreme unazad čitamo da opština deli novčana sredstva šakom i kapom. Prekomerno finansirnje medija, finansiranje nevladinih organizacija i sl. a oni koji svoje pravo stiču zakonom bivaju uskraćeni za ono što im sleduje.

Već neko vreme prosvetari se žale na kašnjenje isplate putnih troškova. Naime, radnici koji putuju na posao izvan mesta stanovanja isplatu putnih troškova su dobili tek za oktobar 2013. što znači da isplata kasni “samo” četiri meseca.

Kašnjenje isplate nije jedini problem sa kojim se prosvetni radnici susreću. Od 01.01.2012. godine iznos naknade je znatno umanjen i odstupa i od Zakona o radu i od Kolektivnog ugovora za zaposlene u prosveti. Prema Zakonu i Ugovoru jasno stoji da zaposleni ima pravo na naknadu troškova za dolazak i odlazak sa posla u visini prevozne karte u javnom saobraćaju. Međutim, kako saznajemo pod cenom prevozne karte javnog saobraćaja se smatra jedino umanjeni iznos mesečne karte za prevoznika Apatintrans. Interesantno je to da isti iznos putnih troškova za iste relacije ne važi i za ostale budžetske korisnike, a koji nisu prosvetni radnici. Predstavnici školskih sindikata su poslali žalbu Opštinskom veću Opštine Apatin kojom traže da se donese odluka kojom će se poštovati Zakon o radu i Kolektivni ugovor koji zaposleni imaju pa sada svima ostaje da čekaju razrešenje situacije.

Kad vidimo da se po Srbiji škole zatvaraju i odlaze u stečaj ovaj problem deluje besmislen. Međutim, ne traže ovi ljudi “hleba preko pogače”, oni samo traže ono što im po Zakonu pripada. Kada će naše društvo shvatiti da treba da poštuje učitelje, nastavnike i profesore. Sa njima naša deca provode detinjstvo, uz njih odrastaju i uče.

Komentari:


Poslovni registar, pretraga firmi, imenik

Najnovije vesti:

Blogosfera, blogovi, Srbija

Izdvojene vesti:

Robna kuca Panda
Pretraga
Kursna lista
Reklame
prolece, arilje

panda, kineska robna kuca

salon frajle

ElektroSelenca Sombor, Bela Tehnika

Bata Sombor, ugalj, drva, prevoz

Fotografija dana» Sve galerije...

Društvene mreže
Najnovije vesti» Sve vesti...
Sutra promocija kandidata Nove demokratske stranke Lider 'melje' po navici, važan trijumf u borbi za prvoligašku vizu Peruničić sutra u poseti Apatinu Igraj fudbal - budi srećan Predstave u Apatinu redovno rasprodate
frizerski salon

frizerski kozmeticki salon