lusteri, sijalice, elektro materijal, srafovi, zardinjere, vrata, htz oprema

Poslednji veliki pesnik

01.02.2014.

   Ovih dana navršilo se 80 godina od rođenja prerano izgubljenog Branka Miljkovića. Šta imamo danas da kažemo o njemu? Citirali smo ga mnogo, a razumevali malo.
   Bilo je posle njega još pesnika, ali toliko velikih ne. Ako pogledate nastavne programe srednjih škola i fakulteta, videćete da se oni najčešće završavaju imenom Branka Miljkovića. Otišao je mlad, davne 1961, a posle njega pisaće itekako veliki pisci, ali stariji od njega, oni koji su se javili u književnosti pre Branka. (Neki su živi i danas i pišu.) Paradoksalno, nagradu „Branko Miljković“ dobijali su Popa, Raičković, Pavlović.... Kao kad bi Andrić dobio Kišovu nagradu, a ne obratno.
    Ali pre svega, uticao je na mnoge mlađe, ne samo pesnike. Ako se zadubite malo u popularnu muziku, tamo osamdesetih, dok je ona još uvek krojila stavove mladih i obrazovala generacije, videćete da se Miljkovićevi stihovi provlače kod Bregovića, Partibrejkersа, ali ne samo Miljkovićevi. Prepoznaćete Kiša i Pekića kod Džonija Štulića i tako dalje. Svi će oni, muzičari, biti u dosluhu sa svojim vremenom i tražiti inspiraciju u savremenoj misli.
 


  A posle toga isplivaće neznanje, neukus, nekultura i sve ono što nas je obeležilo prethodnih decenija. Danas više niko ne zna ko su najveći živi pisci u narodu.
    Oni koji nas obrazuju, nemaju više vremana da budu u korak sa vremenom, oni koji nas zabavljaju neće inspiraciju tražiti u boljima od sebe, a mnogi Brankovi stihovi ispostaviće se proročkim. Jer ko nije umeo da sluša pesmu, dobio je, nažalost, oluju.

 
Nikola Dobrijević

Komentari:


Poslovni registar, pretraga firmi, imenik

Najnovije vesti:

Blogosfera, blogovi, Srbija

Izdvojene vesti:

Robna kuca Panda
Pretraga
Kursna lista
Reklame
prolece, arilje

panda, kineska robna kuca

salon frajle

ElektroSelenca Sombor, Bela Tehnika

Bata Sombor, ugalj, drva, prevoz

Fotografija dana» Sve galerije...

Društvene mreže
Najnovije vesti» Sve vesti...
Sutra promocija kandidata Nove demokratske stranke Lider 'melje' po navici, važan trijumf u borbi za prvoligašku vizu Peruničić sutra u poseti Apatinu Igraj fudbal - budi srećan Predstave u Apatinu redovno rasprodate
frizerski salon

frizerski kozmeticki salon